Om huden

Huden er kroppens største organ og beskytter os mod f.eks. sol, kulde og infektioner samtidig med, at den forhindrer udtørring og er med til at regulere kroppens temperatur. Sund hud har en naturlig pH-værdi på cirka 5,5, som er gunstig for de gode og nyttige mikroorganismer på hudens overflade, som opretholder hudens naturlige beskyttelsesbarriere. Hvis pH-værdien ændres – f.eks. når du vasker huden med traditionel sæbe – kan det medføre, at huden bliver tør og irriteret.

Hudens overflade har sit eget økosystem

Når der er balance i hudens økosystem, har sund hud en pH-værdi på ca. 5,5. Det er gunstigt for de gode og sunde mikroorganismer, som er tilpasset mennesket og findes i tusindvis på hver eneste kvadratcentimeter på vores hud. Skadelige bakterier og svampe kan derimod ikke trives i det sure miljø. Den sure pH-værdi stabiliserer hudens funktion som beskyttelsesbarriere ved at genopbygge tab af fedt i hornlaget.

En anden virkning af en pH-værdi på 5,5 er, at det modvirker vandtab indefra og indtrængning af forurening udefra. Derfor er hudens beskyttelsesbarrieres/syrekappes funktion vigtig.

Forandringer i hudens pH-værdi – f.eks. gennem brug af hudplejeprodukter, der ikke har en pH-værdi på 5,5, – forringer beskyttelsesbarrierens/syrekappens beskyttende funktion. Det medfører, at man har større risiko for at blive ramt af hudinfektioner, udtørring, hudirritationer og allergier.

pH 5,5

pH-værdien angiver, om en væske er sur, neutral eller basisk. pH-skalaen går fra 0 til 14, hvor det neutrale punkt er 7. Værdier over 7 er basiske, og værdier under 7 er sure. Jo længere værdien er fra 7, jo surere/mere basisk er væsken.

Daglig kontakt med stærkt sure eller basiske produkter – for eksempel daglig hudpleje, når man bruger sæbe eller andre hudplejeprodukter med en pH-værdi, der er forskellig fra hudens naturlige pH – kan forstyrre hudens beskyttelsesbarriere/syrekappe.


Sidst opdateret 27-04-2021